Reguli Forum

Aici sunt postate regurile interne pentru acest site, ele sunt valabile pentru toate categoriile de utilizatori sau chiar si vizitatori.

 1. Regulamentul Campionatului de Whist

  1. CONDIȚII DE PARTICIPARE

   În cadrul Campionatului de Whist pot participa toți utilizatorii înregistrați în forum. Pentru acceptarea înregistrărilor se va tine cont de următoarele condiții:
   1. numele de cont trebuie sa fie identic cu contul de pe http://www.doizece.ro, pentru verificarea acestuia;
   2. procentul de Quit: maxim 5%;
   3. nr. partide de Whist jucate pe site-ul http://www.doizece.ro minim 300.
   Toate conturile trebuie sa îndeplinească obligatoriu condiția 1. Organizatorii își rezerva dreptul de a accepta conturi care nu îndeplinesc una din condițiile 2 sau 3 dacă contul respectiv este recomandat de un jucător activ sau de unul inactiv și fără antecedente sancționate de regulament sau dacă este vorba de un cont resetat din cauza lipsei de activitate pe http://www.doizece.ro și este recunoscut de către organizatori.
   #
  2. ÎNSCRIEREA ÎN CAMPIONAT

   Cererile de înscriere, reînscriere sau concedii în campionatul de Whist se vor face doar în subiectele deschise special, în cadrul sub-forumului Înscrieri și reînscrieri. Perioadele dedicate acestor acțiuni sunt următoarele:
   1. Reînscrieri: 19 luna în curs - ultima zi din luna in curs ora 12:00;
   2. Înscrieri: 19 luna în curs - 5 luna următoare ora 23:59.
   În funcție de timpul și de disponibilitatea moderatorului care acorda accesul în seriile campionatului, startul acestor perioade poate fi dat cu 1-2 zile mai devreme sau mai târziu.
   Cererile jucătorilor activi sau aflați in concediu postate înaintea termenului limită de reînscriere, vor fi tratate ca reînscrieri. Toate celelalte cereri de înscriere vor fi luate în considerare pentru participarea în ultima serie, iar cei vizați vor pierde automat potențialul loc din cadrul Cupei Campionatului.
   Toți jucătorii care nu au fost activi în ultima lună de joc, vor intra în componenta ultimei serii posibile.


   Organizatorii își rezerva dreptul de a refuza înscrierea jucătorilor care au creat probleme sau sunt cunoscuți ca jucători care creează probleme prin alte competiții de Whist.
   #
  3. STRUCTURA CAMPIONATULUI

   Campionatului are la baza ca forma de organizare Seriile. Acestea vor avea denumiri alfabetice. Numărul lor din fiecare luna depinde direct de numărul jucătorilor înscriși sau reînscriși pentru respectiva luna. O serie va avea maxim 30 jucători (incluzând jucătorii aflați în concediu), excepție fiind ultima serie, care va avea intre 20 și 49 jucători. La data de închidere a reînscrierilor, organizatorii vor decide dacă este necesara formarea unei noi serii în cadrul campionatului. Aceasta serie va avea minimum 20 de jucători și va avea în componenta jucători noi înscriși precum și jucătorii clasați pe pozițiile retrogradabile din ultima serie a lunii precedente. Se va încerca postarea componentei fiecărei serii cu cel puțin 24 de ore înainte orei de start a jocurilor. #
  4. MASA DE JOC

   Masa de joc pentru jocurile din serii trebuie sa îndeplinească următoarele condiții:
   1. 8-1-8;
   2. rating on;
   3. publica;
   4. timp de gândire 7 - 10 secunde.
   Orice masă, care nu respecta condițiile de mai sus, este masa neregulamentară. Dacă ea nu este închisă până la terminarea primelor ture de 8, devine regulamentară prin acceptarea tacita a condițiilor de joc de către cei direct implicați. Rezultatele jocurilor de la o astfel de masa de joc vor fi contabilizate în clasamentul seriei. Plângerile ulterioare nu vor fi luate în considerare. Toate jocurile se desfășoară exclusiv în camera Campionatul de Whist.
   #
  5. DESFĂȘURAREA JOCURILOR

   Perioada de joc este cuprinsa în intervalul 5 - 23 a lunii în curs. Lunar se pot desfășura maxim 40 de jocuri de către fiecare jucător, eșalonate astfel:
   1. Perioada 1: 5 - 11: 4 jocuri pe zi, un total de maxim 20 de jocuri în întreaga perioada (ziua 1 - max 4j, ziua 2 - max 8j, ziua 3 - max 12j, ziua 4 - max 16j, ziua 5 - max 20j, ziua 6 - max 20j, ziua 7 - maxim 20j);
   2. Perioada 2: 12 - 23: 4 jocuri pe zi in primele 5 zile ale perioadei. Incepand cu ziua a 6-a din aceasta perioada se pot recupera partidele lipsa pana la limita de 40j lunare (ziua 1 - max 4j, ziua 2 - max 8j, ziua 3 - max 12j, ziua 4 - max 16j, ziua 5 - max 20j, incepand cu ziua 6 nelimitat in limita partidelor disponibile - maxim 40j in toata luna).
   În fiecare perioada de joc este acceptat principiul de recuperare a jocurilor lipsa din respectiva perioda. Acesta înseamna ca, un jucător poate realiza mai mult de 4 jocuri pe zi în perioadele 1 sau 2 cu condiția ca suma tuturor jocurilor sale sa fie multiplu de 4 al numărului zilei de joc din respectiva perioada și mai mic decât 20 în întreaga perioadă de joc. O perioada de joc cuprinde 7 zile. In fiecare perioada ziua 1 este considerata prima zi din respectiva perioada (respectiv 5 si 12). Spre exemplificare se poate folosi tabelul de mai jos, care afiseaza numarul total de partide admise la o anumita data intr-un caz simplificat:

   De asemenea, jucatorii care fac in avans jocuri in plus au obligatia sa reduca numarul de jocuri in urmatoarea zi corespunzator, altfel vor fi sanctionati pt aceeasi greseala, dar la jocuri diferite. De exemplu, daca in prima zi dintr-o perioada un jucator poate juca doar 4 jocuri si joaca 5, a doua zi este obligat sa joace doar 3, astfel incat suma dupa cele 2 zile sa fie cea maxim admisa, adica de 8 jocuri. Acest exemplu trebuie adaptat pt orice alt scenariu: alta zi de oc, alt numar de partide jucate in avans. In caz ca un jucator nu este sigur cate jocuri poate juca, el poate intreba moderatorul in acest sens si ii este sugerat sa nu faca alte jocuri pana nu primeste un raspuns oficial de la modertor (mesaj scris in forum i topicul de Discutii si intrebari).

   Moderatorul are dreptul de a impune interdicție temporară sau definitivă de joc jucătorilor care depașesc în mod repetativ limitele impuse de regulament. Se va incerca postarea componentei fiecarei serii cu cel putin 24 de ore inainte orei de start a jocurilor.[/color] #
  6. ORARUL DESFĂȘURĂRII JOCURILOR

   Ora de start într-o zi de joc va fi ora 9:00. Jocurile care vor fi contabilizate se vor juca doar in urmatoarele intervale orare:
   1. Palierul de dimineaţă: 09:00 - 13:00;
   2. Palierul de după masă: 18:00 - 21:00;
   3. Palierul de seară: 22:00 - 23:59.
   Orice joc cu ora de start în afara acestor paliere, nu va fi contabilizat în clasamentul seriei. Nu sunt permise jocuri amicale intre jucătorii aceleași serii, decât în afara palierelor de timp de mai sus. Orice joc desfășurat intre jucătorii aceleași serii în orarul de mai sus și care nu este joc într-un alt turneu de Whist, va fi considerat joc valid în cadrul seriei din care fac parte respectivi jucători.


   Luna Decembrie este considerata luna speciala si va avea un program special, anunțat înaintea începerii jocurilor de către organizatori in cadrul seriilor sau printr-o decizie organizatorică. #
  7. PUNCTAJUL

   Jocurile desfășurate în cadrul seriilor vor fi punctate după următoarea grilă de punctaj:
   1. Jocul in 6: 8 - 6 - 5 - 3 - 2 - 0;
   2. Jocul in 5: 8 - 6 - 4 - 2 - 0;
   3. Jocul in 4: 8 - 5 - 3 - 0.
   In cazul egalităților de puncte într-un joc, jucătorii aflați la egalitate primesc punctajul aferent locului superior, iar punctajul inferior nu va fi acordat niciunui jucător.
   #
  8. CONTABILIZAREA REZULTATELOR

   După încheierea unui joc în cadrul unei serii, aceasta trebuie postata în subiectul special creat în seria de care aparțin jucătorii participanți. Termenul de postare este de maxim 12 ore de la începerea partidei. Datoria de postare revine în primul rand câștigătorului de partida. Se va accepta însa și postarea partidei de către alt jucător din respectiva partida. Deoarece actualizarea clasamentului se face prin intermediul unui program de citire, preferabil este postarea victoriilor prin procedura de copy-paste de pe site-ul http://www.doizece.ro. Mesajul de postare trebuie sa conțină obligatoriu numai și numai:
   1. numele jucătorilor care au participat la respectivul joc;
   2. punctaverajele obținute de fiecare jucător;
   3. ziua și ora disputării partidei.
   Dacă o partida nu este postata la timp, moderatorii seriilor nu răspund de lipsa partidei din clasament, dar la orice sesizare în acest sens, sunt obligați sa facă verificări în listele de partide. Dacă se adeverește lipsa ei, câștigătorul partidei este cel care primește sancțiunea pentru lipsa postării, iar partida va fi contabilizata. Orice partida postata, care nu îndeplinește cele 3 condiții de mai sus, va fi tratata ca o partida postata incorect și sancționată conform regulamentului.
   #
  9. CLASAMENTUL

   Pentru fiecare serie un moderator va valida victoriile postate cat de des ii permite timpul. Clasamentul este calculat cu ajutorul unui program de citire a mesajelor postate, astfel încât eventualele mesaje postate deficitar, care nu îndeplinesc întocmai condițiile de postare, pot duce la erori în calculul clasamentului. Fiecare jucător are datoria morala sa își țină evidența propriei linii de clasament (număr de jocuri realizate, puncte, punctaveraj) și sa semnaleze moderatorul în cazul în care considera ca sunt greșeli, pentru ca acestea sa fie remediate în timp util. #
  10. CRITERII DE DEPARTAJARE

   Dacă doi sau mai multi jucători din aceeași serie se afla la egalitate de puncte, departajarea lor se face pe baza următoarelor criterii (în ordinea enumerării):
   1. numărul partidelor jucate în grupa (numărul inferior va fi primul);
   2. numărul locurilor 1 obținute (numărul superior va fi primul);
   3. punctaveraj (punctaverajul superior va fi primul);
   4. numărul locurilor 2 obținute (numărul superior va fi primul);
   5. numărul de poziții ultim (numărul inferior va fi primul);
   6. numărul locurilor 3 obținute (numărul superior va fi primul).
   Dacă aceste criterii nu sunt suficiente pentru departajare, organizatorii vor introduce un criteriu suplimentar de departajarea acestor situații speciale.
   #
  11. SISTEMUL DE PROMOVARE ȘI RETROGRADARE

   Dacă exista minimum 2 serii, se va aplica următorul sistem de promovare și retrogradare:

   SERIA A: alcătuita din 30 de jucători (incluzând jucătorii care sunt în concediu)
   • Jucătorul clasat pe locul 1 la finalul lunii este desemnat CAMPION
   • Jucătorii activi clasați pe ultimele 6 locuri retrogradează in Seria B
   SERIA B: dacă nu este ultima serie, atunci este alcătuita din 30 jucători (incluzând jucătorii care sunt în concediu)
   • Jucătorii activi clasați pe primele 6 locuri promovează în Seria A
   • Jucătorii activi clasați pe ultimele 6 locuri retrogradează în Seria C (dacă se poate construi)
   Dacă nu se mai poate construi o Serie C, jucătorii retrogradați rămân în Seria B.
   Algoritmul continua cu SERIA C și asa mai departe pana când toți jucătorii înscriși și reînscriși sunt repartizați într-una din serii.
   În cazul nereînscrierilor, suspendărilor sau eliminărilor apărute în seriile superioare, locurile vacante vor fi completate cu locurile imediat următoare locurilor promovabile din seria inferioara celei în care apar locurile vacante, numărul jucătorilor retrogradați rămânând tot 6.
   #
  12. CONCEDII

   Fiecare jucător are dreptul sa solicite într-un an calendaristic maxim 3 concedii. Obținerea unui concediu garantează păstrarea locului în seria în care este repartizat pe perioada concediului. Se vor aloca lunar [b:3sgdk5mi]doar[/b:3sgdk5mi] 3 concedii pentru fiecare serie, respectiv 5 în lunile Iulie, August și Decembrie. Dacă există mai multe solicitări decât cele permise de regulament, acordarea de concedii se va face pe baza următoarelor criterii:
   1. jucătorii care nu au avut concediu în luna premergătoare (în ordinea postărilor)
   2. jucătorii care au cele mai puține concedii alocate pana în momentul solicitării (în ordinea postărilor)
   3. ordinea postărilor
   4. nu se vor aloca niciunui jucător concedii în 3 luni consecutive.
   Jucătorii care solicita concediu și nu îl primesc pe baza criteriilor de mai sus, vor fi considerați jucători activi în luna respectivă și nu vor fi special anunțați. Fiecărui jucător ii revine datoria de a verifica obținerea concediului solicitat. Reclamațiile ulterioare nu vor fi discutate. Dacă dintre cei solicitatori există jucători care decid pana la începerea jocurilor că nu mai doresc concediu, acesta va fi anulat și acordat următorului solicitant. Dacă într-o lună de joc mai sunt locuri libere pentru solicitare de concedii și după începerea jocurilor, iar un jucător realizează în maxim 24 de ore de la startul jocurilor că preferă concediu, îl va putea solicita și primi cu condiția să nu fi jucat absolut niciun joc în cadrul seriei.
   #
  13. SITUAȚIA DECONECTĂRILOR

   Pentru a preveni discuțiile inutile, organizatorii nu sunt de acord cu închiderea meselor de joc pentru motive de genul: să intre un spectator întârzia, nu mai avem timp sa terminam partida, a venit șeful, etc. Dacă totuși acest lucru se face cu acordul tuturor, atunci nu se vor aplica depunctări. În orice alte condiții se va aplica sancțiunea corespunzătoare unei deconectări simple. Procedura în cazul deconectări este următoarea:
   1. Dacă un jucător se deconectează în timpul unui joc este așteptat timp de minim 10 minute la prima deconectare, respectiv minim 5 minute la a doua și a treia deconectare în același joc.
   2. Dacă jucătorul nu revine pana la expirarea acestor timpi, apar situațiile:
    1. Dacă deconectarea a avut loc în prima parte a partidei (până sa se fi jucat ultimul joc de 1), partida va fi considerata nulă, iar rezultatele acesteia nu vor fi contabilizate în clasament;
    2. Dacă deconectarea unui jucător se produce după disputarea jocurilor de 1, atunci partida este considerata validă, jucătorul respectiv fiind considerat pe ultima poziție indiferent de locul ocupat în momentul deconectării, iar jucătorii clasați inferior vor promova o poziție în clasamentul jocului.
   În ambele situații mesajele partidelor respective vor fi postat de cel mai bine clasat dintre jucătorii prezenți la masa doar cadrul subiectului de discuții și probleme și se va specifica jucătorul sau jucătorii deconectați;
   În cazul în care unul din jucătorii de la masa închide jocul înaintea expirării timpilor de așteptare, sancțiunea i se va aplica lui.
   În cazul în care, în timp ce un jucător este deconectat, se mai deconectează și alți jucători, celui de-al doilea nu i se acorda extra timp de așteptare. În aceasta situație masa va fi închisa după expirarea timpului de așteptare acordat primului jucător deconectat. Toți jucătorii deconectați în momentul închiderii mesei primesc sancțiune.
   Dacă o partida care apare în lista de pe http://www.doizece.ro a fost închisă cu acordul tuturor jucătorilor, aceștia au datoria de a anunța în timp de 24 de ore pe forum decizia luata. În alte condiții moderatorul va aplica sancțiune tuturor jucătorilor care au participat la acel joc vor fi depunctați echivalent unei deconectări.


   Dacă de-a lungul timpului se constată probleme de conectare constate ale unor jucători, organizatorii își rezervă dreptul de a refuza dreptul de reînscriere până la rezolvarea problemelor de conexiune.
   Căderea site-ului este considerata o situație de forță majoră. Jocurile care se disputa în momentul căderii site-ului vor fi anulate indiferent de momentul în care se afla jocul. Vor fi omologate doar jocurile care apar în listele de partide de pe http://www.doizece.roDacă o partida nu apare în LISTA DE PARTIDE, ea nu poate fi luată în calcul de moderatorul seriei.
   #
  14. SITUAȚIA KICK - URILOR

   În cazul în care un jucător primește kick din greșeală și începe jocul (în 4 sau 5), jocul se oprește și se anulează dacă cel dat afara dorește sa joace. Acesta va fi invitat la masa de joc sau se va face o noua masa de joc. Dacă acest proces este îndeplinit, niciun jucător nu va fi sancționat pentru kick.
   În cazul în care la o masa de joc apar persoane care nu fac parte din serie și încep sa jignească, să folosească un limbaj neadecvat sau perturb buna desfășurare a jocului, gazda este obligată să le dea kick. Chiar și intrarea la masa de joc, în mod ostentativ, acolo unde se cunosc diverse tensiuni intre anumiți jucători, se consideră o tentativa de provocare și, la solicitarea unui jucător de la masă, va fi tratată cu kick spectatorului vizat de către acesta.
   Dacă un spectator face parte din serie și există o decizie de interdicție de prezență simultană la aceeași masă cu un anumit jucător, atunci spectatorul va fi dat afară de la masă la solicitarea celui de la masă. Cel kick-uit va putea intra la masa respectivă doar după ce, cel cu care are interdicție, părăsește masa de joc de bunăvoie sau se clasează pe ultimul în joc.
   Este nepermis kick-ul spectatorilor de la masă, dacă aceștia nu perturbă buna desfășurare a jocului și nu sunt incluși în una din situațiile de mai sus. Este nepermis kick-ul unui moderator sau organizator din cadrul Campionatului de Whist, indiferent de condiții. În caz contrar se aplică sancțiune corespunzătoare kick-ului și eventuale sancțiuni suplimentare în funcție de gravitatea situației. Organizatorii sau moderatorii nu vor încerca soluționarea situațiilor de kick la masa de joc, aceștia având în acel moment statut de jucător. Solicitările de soluționare vor fi făcute în mod expres în cadrul sub-forumului seriei de joc sau prin mesaj privat direct moderatorului. Acestea vor fi soluționate retroactiv, dacă la masa de joc nu s-a găsit o cale de mijloc de către cei implicați. Toți cei direct vizați de situația creată, sunt pasibili sancționării.
   Jucătorii care refuză prin încăpățânare permiterea desfășurării unui joc din diverse motive (nu vor în 5, nu joacă contra altui jucător, nu e prezent la masa de joc și ii este solicitat startul cel puțin de peste 2 minute), vor putea fi dați afară de la masă de către gazdă fără urmări. Dacă cei care sunt prinși într-o astfel de situație, vor cauta sa se răzbune ulterior prin același procedeu de a-i da kick gazdei care l-a scos de la masă, aceștia vor sancționați pentru comportament inadecvat putând fi chiar refuzați la reînscriere.
   #
  15. NICK-URI MULTIPLE

   Nu vor fi acceptate la înscrierea în seriile campionatului de Whist mai mult de 2 conturi care aparțin aceleași persoane. Din cauza acestei măsuri, jucătorii care știu ca postează de pe același IP sunt rugați sa anunțe prin orice cale un moderator. În cazul în care nu anunță și sunt descoperiți ca au IP-uri comune, vor suporta sancțiunile corespunzătoare. Dacă sunt mai mult de 3 nick-uri cu IP comun și există suspiciuni că sunt ale aceleași persoane, atunci vor fi suspendate imediat toate aceste nick-uri din campionat și doar unul din aceste conturi va avea drept să solicite reînscriere în următoarea lună de joc pentru ultima serie.
   Jucătorii care poseda mai multe conturi înscrise în campionat, vor putea califica în cupă sau în supercupe decât un singur nick. În cazul în care, la final de lună, există jucători cu conturi multiple calificabile în cupă sau supercupe, atunci acesta va putea juca doar cu contul situat în cea mai superioară serie. Locurile vacante vor fi ocupate conform regulamentelor acestor competiții. Organizatorii își rezerva dreptul de a nu lua în considerare postările de înscrieri/reînscrieri făcute de anumiți jucători în numele altor jucători.
   În cazul în care un jucător este eliminat definitiv cu un cont din cadrul campionatului, atunci eliminarea se va aplica tuturor conturilor care le are înscrise sau le-a avut înscrise în campionat. Ulterior eliminării, dacă jucătorul dorește să înscrie un alt cont care îndeplinește condițiile de înscriere și anunță organizatorii înainte de începerea jocurilor, atunci organizatorii vor decide o eventuala acceptare, cu [b:3sgdk5mi]condiția[/b:3sgdk5mi] ca acesta a stat cel puțin o luna în afara Campionatului și în că la prima abatere disciplinară (excepții deconectarea, necedarea ultimului loc, kick) el va fi eliminat definitiv direct și nu va mai fi acceptat cu nici un alt cont în campionat. În cazul in care un jucător eliminat definitiv înscrie un alt cont fără a anunța organizatorii, la depistarea acestuia el va fi eliminat direct. Acceptarea sau refuzarea înscrierii unui jucător aflat în aceasta situație va fi făcut prin vot de către organizatorii campionatului și votul majoritar decide.
   #
  16. CONFLICTE

   Dacă unii jucători au conflict deschis la masa de joc si acesta ajunge sa fie postat pe forum, moderatori vor putea lua decizia ca aceștia să nu mai aibă voie sa joace la aceeași masă pe tot parcursul luni în desfasurare. Interdicția se anulează la începerea unei noi ediții de campionat. Ea se aplica numai după postarea moderatorului seriei sau a unui organizator. De asemenea, dacă cei doi se provoacă și din postura de jucător - spectator ei riscă eliminare. #
  17. BONUSURI PENTRU PERFORMAȚE

   În clasamentul final al unei serii se vor contabiliza următoarele bonusuri pentru performanțe deosebite în jocul de Whist din luna în curs:
   1. cel mai mare scor in joc de 6 - 1 punct;
   2. cel mai mare scor in joc de 5 - 1 punct;
   3. cel mai mare scor in joc de 4 - 1 punct;
   Fiecare din aceste bonusuri se vor acorda numai dacă exista un singur jucător care a realizat performanta respectiva.
   #
  18. SANCȚIUNI Si SUSPENDĂRI

   Pentru diverse abateri de la regulamentul Campionatului de Whist, se pot aplica următoarele sanctiuni:
   • Penalizarea in puncte;
   • Atenționare - 5 puncte penalizare in clasamentul seriei;
   • Avertizare 10 puncte penalizare in clasamentul seriei;
   • Suspendarea pe 1 – 3 luni din campionat;
   • Excluderea din campionat și de pe forum;


   Al doilea avertisment implica suspendarea automata pe o perioada de o luna de zile. Organizatorii isi rezerva dreptul de a acorda alte tipuri de depunctari sau penalizari, daca apar situatii ce nu sunt prevazute intocmai de regulament sau daca este vorba de jucatori recidivisti.

   Dacă un jucător este suspendat temporar, pe parcursul unei luni de zile din campionat, în funcție de perioada când se produce, pot fi întâlnite trei situații:
   1. suspendarea se produce în prima perioada: jucătorul va fi repartizat în seria corespunzătoare poziției pe care se clasează la finalul lunii și va avea drept de joc în luna următoare în momentul expirării suspendării (30 de zile)
   2. suspendarea intervine în a doua perioada: jucătorul va fii repartizat în seria corespunzătoare poziției pe care se clasează la finalul lunii și va avea drept de joc în luna următoare în momentul expirării suspendării (30 de zile)
   3. suspendarea vine în perioada 3 de joc (după data de 21): ea se aplica pentru tot restul lunii în curs plus luna care urmează în întregime, reînscrierea făcându-se în seria imediat inferioară.
   In cazul suspendărilor de doua sau trei luni, jucătorul sancționat va fi retrogradat direct în ultima serie.
   #
  19. Lista de sanctiuni

   1. Jocul la mai multe mese in campionat: atentionare - 5 puncte #
   2. Injurii, limbaj tendentios si provocari: necesita probe de incriminare prin procedura de “copy/paste” sau confirmare de la jucatorii implicati (4 jucatorii la masa de 6, 3 jucatori la masa de 5 si 3 jucatori la masa de 4) in interval de 48 de ore de la reclamarea pe forum.
    1. atentionare - 5p
    2. avertisment - 10 puncte
    3. suspendare pe termen de 1-3 luni
    4. excludere definitiva din campionat si de pe forum
    #
   3. Cuvinte jignitoare: necesita probe de incriminare prin procedura de “copy/paste” sau confirmare de la jucatorii implicati (4 jucatorii la masa de 6, 3 jucatori la masa de 5 si 3 jucatori la masa de 4) in interval de 48 de ore de la reclamarea pe forum.

    In functie de gravitatea situatiei si de factorul recidivism, se va acorda o penalizare cuprinsa intre 1 si 3 puncte.

    Daca un jucator face uz de cuvinte jignitoare in mod repetativ, incepand cu al treilea caz va fi incadrat in sanctiunea corespunzatoare injuriilor, limbajului tendentios si provocarilor.
    #
   4. Lasarea calculatorului sa liciteze: necesita confirmare de la jucatorii implicati (4 jucatorii la masa de 6, 3 jucatori la masa de 5 si 2 jucatori la masa de 4), in interval de 48 de ore de la reclamarea problemei pe forum.
    1. atentionare - 5 puncte
    2. avertisment -10 puncte
    3. suspendarea jucatorului o luna de zile
    4. suspendare timp de 3 luni
    #
   5. Licitari incorecte: necesita confirmare de la jucatorii implicati (4 jucatorii la masa de 6, 3 jucatori la masa de 5 si 2 jucatori la masa de 4), in interval de 48 de ore de la reclamarea problemei pe forum.
    1. atentionare - 5 puncte;
    2. avertisment si 10 puncte;
    3. suspendarea jucatorului o luna de zile;
    4. suspendare timp de 3 luni.
    #
   6. Postarea unei partide dupa 12 ore: 1 punct. #
   7. Postarea incorecta a victoriei: 1 punct. #
   8. Deconectari cu quit: 3 puncte. #
   9. Meciuri surplus intr-o zi sau intr-o perioada: 4 puncte pt fiecare joc in parte.

    Aceasta regula se aplica doar o singura data pt un joc care constituie atat depasirea numarului de jocuri intr-o zi, cat si depasirea jocurilor dintr-o perioada #
   10. Meciuri surplus in toata luna: Pentru depasiri de pana la 3 jocuri se vor acorda 5 respectiv 10 puncte penalizare si anularea punctelor din respectivele jocuri . De la 3 jocuri in sus se va acorda o penalizare de 15 puncte si anularea punctelor din respectivele jocuri. #
   11. Nerespectarea ordinei de intrare la masa ("primul venit, primul servit"): 1 punct. #
   12. Necedarea locului ca ultim clasat: 1 punct. In cazul in care sunt mai multi jucatori clasati pe ultimul loc si este necesar doar un loc, atunci se pot face intelegeri la masa de joc. Daca nu se gaseste o solutie, cel clasat mai bine in clasamentul postat cedeaza locul. #
   13. Kick: 1 punct. Jucatorii care recurg frecvent la kick vor fi obiectul unei decizii organizatorice si risca chiar refuzarea inscrierii in competitie. #
   14. Deconectari intentionate: 10 puncte. Aici se face referire la deconectari repetate in acelasi joc cu revenire mereu la limita de asteptare in timp ce jucatorul este activ pe chatul camerei. Sunt excluse din aceasta situatie orice alt tip de deconectare: mersu la baie, schimb de baterii la mouse, problema urgenta, etc. Daca deconectarile sunt repetate (mai multe jocuri) si jucatorii din serie reclama acest lucru, se va discuta in sedinta eventuala aplicare a sanctiunii. #
   15. Blat: excludere definitiva din Campionatul de Whist a celor implicati. Fiind o situatie deosebita, aceasta sanctiune trebuie foarte bine documentata (discutii surprinse intre cei implicati, ip-uri verificate, etc.). Daca cineva are suspiciuni asupra unor persoane, dar nu are o dovada palpabila, imposibil de verificat, atunci acuzatia s-a va fi considerata nefondata si nu se va lua nicio masura. Daca se constata ca un jucator face exces de astfel de acuze fondate, el va fi obiectul unei decizii organizatorice si risca refuzarea inscrierii in competitie.

    Orice alta abatere va fi supusa dezbaterii organizatorilor si acestia vor lua masurile considerate potrivite. #
  20. PREMII

   Lunar se acorda premii in puncte raiting din partea Doizece pentru fiecare competitie organizata in cadrul campionatului. Cuantumul si repartizarea lor depinde de discutiile si de deschiderea echipei Doizece. Aceste premii vor fi anuntate intr-un subiect special. Eventualele lipsuri va rugam sa le semnalati in decurs de 24 de ore de la anuntarea alocarii punctelor pt a putea face demersuri pt acordarea acestor puncte premii. #
 2. Regulamentul Cupei Campionatului

  1. Conditii de participare

   Cupa Campionatului de Whist se organizeaza lunar ca parte componenta a Campionatului de Whist lunar. Modul de selectie a jucatorilor va fi prezentat in cele ce urmeaza si va avea in calcul doar jucatorii care s-au reinscris in Campionat in luna organizarii editiei de joc. #
  2. Conditii de organizare

   Cupa campionatului va reuni 24 jucatori cu evolutiile cele mai bune in seriile din care au facut parte in luna premergatoare editiei in curs: castigatorul cupei din luna precedenta, plus 23 de jucatori selectati dupa clasarea finala din toate seriile si in functie de numarul seriilor. Se vor desfasura 3 faze de joc pe parcursul unei luni de zile: sferturi, semifinale si finala. Prima faza de joc, sferturile de finala, va fi afisata pana pe data de 5 a lunii in curs, inaintea orei 20:00. #
  3. Sferturi de finala

   Titulari

   In alcatuirea grupelor sferturilor de finala se va tine cont de urmatorul tabel:

   Imagine

   In locurile unde exista notatii de genul: _X1 sau _X2 sau _X3, etc, se procedeaza in modul urmator: cifra de dinaintea literei "X" reprezinta locul din clasamentele fiecarei serii la care se face referire. Cei care ocupa aceste locuri vor fi aranjati in ordine descrescatoare (de la cea mai buna linie de clasament la cea mai slaba linie de clasament). Cifrele de dupa litera "X" reprezinta locul in acest clasament intocmit ad-hoc.

   Rezerve

   Imagine

   Jucatorii care nu sunt reinscrisi in campionat in stare activa sau stare de concediu (pana pe 2 a lunii ora 20:00), pierd dreptul de participare in respectiva editie, locul lor fiind luat de rezerve in ordinea prioritatilor. #
  4. Sistemul de joc in Sferturile de Finala

   Se vor juca trei jocuri in ordinea: un joc in 6, un joc in 5 si un joc in 4. Sistemul de promovare de la un joc la altul este urmatorul:

   Imagine

   In semifinale se califica direct locurile 1,2 si 3 de la jocul in 4. Jucatorul clasat ultimul la jocul de 4, castiga loc de rezerva pt semifinale. Daca intr-un sfert de finala nu s-a disputat partida in 6, incepandu-se cu jocul in 5 din lipsa de jucatori, atunci pentru toate rezervele se vor insuma punctaverajele numai de la jocurile in 5 si 4. #
  5. Programarea grupelor

   Pentru fiecare faza a competitiei organizatorii vor face public:

   1. Perioada de disputare a fazei de joc (minim 5 zile)
   2. Perioada de postare a disponibilitatilor pentru titularii fazei in desfasurare 48 de ore de la afisarea grupelor
   #
  6. Contabilizarea rezultatelor

   In cazul fazelor care implica cumul de punctaje/punctaveraje, moderatorii vor desemna un observator dintre jucatorii grupei, care va tine evidenta la masa de joc, in cazul in care un moderator nu va putea fi prezent, urmand ca pe forum rezultatele sa le posteze cel din urma. #
  7. Criterii de departajare in sferturile de finala

   In cazul egalitatilor dupa primul joc se iau in considerare linia de clasament din campionat din luna precedenta in ordinea: serie, puncte, jocuri (numarul mai mic e prioritar), punctaveraj, locuri 1. In cazul egalitatilor dupa al doilea sau al treilea joc se iau in considerare:

   1. punctaverajul obtinut in meciul de 6 in cazul in care este vorba de jocul in 5;
   2. punctaverajele cumulate obtinute in meciurile de 6 si 5 in cazul in care este vorba de jocul in 4;
   3. linia de clasament din campionat din luna precedenta in ordinea: serie, puncte, jocuri (numarul mai mic e prioritar), punctaveraj, locuri 1.
   #
  8. Semifinale

   In fiecare grupa a sferturilor se va intocmi un clasament al celor 3 jucatori calificati direct dupa criteriile: punctaveraj cumulat, locuri 1 , seria de provenienta, locuri 2, locuri 3, locuri 4, locuri 5. Pe baza acestui clasament se vor forma grupele semifinale dupa cum urmeaza:

   1N 2N
   1E 3N
   2E 3E
   2V 1V
   3V 1S
   3S 2S

   Se aplica acelasi sistem de eliminare si calificare ca si in sferturile de finala. Se vor juca 3 jocuri in ordinea: un joc in 6, un joc in 5 si un joc in 4. In finala se califica direct locurile 1,2 si 3 de la jocul in 4. Jucatorul clasat ultimul la jocul de 4, castiga loc de rezerva pt finala. Daca intr-o semifinala nu s-a disputat partida in 6, incepandu-se cu jocul in 5 din lipsa de jucatori, atunci pentru toate rezervele se vor insuma punctaverajele numai de la jocurile in 5 si 4.
   #
  9. Criterii de departajare in semifinale

   In cazul egalitatilor dupa primul joc se ia in considerare clasamentul intocmit pentru formarea grupelor semifinale pe baza rezultatelor din sferturile de finala. In cazul egalitatilor dupa al doilea sau al treilea joc se iau in considerare:

   1. punctaverajul obtinut in meciul de 6 in cazul in care este vorba de jocul in 5;
   2. punctaverajele cumulate obtinute in meciurile de 6 si 5 in cazul in care este vorba de jocul in 4;
   3. linia de clasament din campionat din luna precedenta in ordinea: serie, puncte, jocuri (numarul mai mic e prioritar), punctaveraj, locuri 1.
   #
  10. Finala

   Se vor disputa 2 partide in 6, 2 partide in 5 si 2 partide in 4. Pt fiecare clasare dintr-un joc se aloca urmatoarele punctaje:

   1. joc in 6: 8 6 5 3 2 0
   2. joc in 5: 8 6 4 2 0
   3. joc in 4: 8 5 3 0

   Aceste punctaje se cumuleaza dupa fiecare joc. La finalul fiecarui set de 2 jocuri in 6, respectiv in 5, jucatorul clasat pe ultimul loc pierde dreptul de a continua finala. La finele celor 6 jocuri, jucatorul clasat pe primul loc va fi declarat campionul cupei campionatului. In caz de egalitate de puncte vor fi aplicate urmatoarele criteriile de departajare:

   1. punctaveraj,
   2. locuri 1 castigate in finala,
   3. locuri 2,
   4. locuri 3,
   5. locuri 4,
   6. locuri 5,
   7. locuri 6.
   #
  11. Disponibilitati si stabilirea prioritatilor de rezerve

   In alcatuirea grupelor In programarea datelor si orelor de joc a fiecarei grupe din fiecare finala se va tine cont de urmatoarele conditii:

   • Titulari:
    • Titularii au la dispozitie 48 de ore (din momentul afisarii grupelor) sa anunte zilele de disponibilitate.
    • Fiecarui titular ii este indicat sa ofere ca zile de disponibilitate un procent de minimum 60% din zilele stabilite pt faza in curs (3 zile din 5). Daca nu poate oferi atatea zile, atunci fie se va fixa grupa daca toti cei 6 jucatori au o zi comuna de joc, fie se va fixa in functie de acei jucatori care au oferit 60% dintre zilele disponibile.
    • In cazul in care exista mai multe zile comune cu ore compatibile, se va alege data cea mai apropiata cronologic.
    • In cazul in care exista o zi comuna, dar orele postate nu sunt compatibile, grupa se va fixa in ziua respectiva, la ora cea mai apropiata de ora limita 21.30;
    • In cazul in care componentii unei grupe nu pot ajunge sa se puna de acord in ceea ce priveste data disputarii, atunci partidele acelei grupe se vor juca in ziua limita, la ora limita 21.30.
    • Nu se fac rocade decat in faza sferturilor;
    • In cazul in care intervin situatii neprevazute si un jucator anunta ca nu mai poate onora cu prezenta in ziua si la ora fixata, se poate recurge la reprogramarea grupei daca toti ceilalti jucatori din grupa isi dau acceptul scris (mesaj pe forum) pentru o alta zi sau ora comuna. Orice modificare trebuie anuntata cu cel putin 12 ore inainte de ora stabilita pentru disputarea jocului. Daca nu este posibila reprogramarea, locul titularului va fi luat de o rezerva.
   • Rezerve

    • Rezervele nu sunt trebuie sa afiseze disponibilitati de joc, ci au doar datoria de a se prezenta in zilele si la orele de joc stabilite.
    • In absenta unuia sau mai multor titulari, rezervele prezente in camera de joc vor ocupa locurile libere in functie de prioritatile stabilite la afisarea grupelor.
    • Rezervele care sunt angrenate in jocurile altor competitii la ora jocurilor din Cupa, nu vor avea drept de a intra la jocurile grupei din acel moment.
    • In cazul in care exista cel putin un loc liber prin absenta unui titular si nicio rezerva nu este prezenta in camera de joc, atunci grupa se poate completa cu orice jucator care participa in campionat in respectiva luna si e prezent la ora jocurilor in camera de joc. Moderatorul grupei sau organizatorii (daca sunt prezenti), pot invita persoanele prezente, care nu au mai jucat in competitia Cupei in desfasurare, sa participe la jocuri. O data intrate din aceasta postura, respectivele persoane sunt considerate participante in competitia Cupei si se supun intru totul regulamentului competitiei.
   #
  12. Rocade, reprogramari si intarzieri

   O data fixata o grupa, nu se vor mai accepta rocadele intre jucatori. Cel mult, se poate cere permisiunea jucatorilor din grupa pt modificarea datei si a orei de joc, iar in caz de unanimitate se va face aceasta modificare. Daca modificarea nu intruneste accept din partea tuturor jucatorilor grupei (postare pe forum), atunci grupa se va juca la ziua si ora fixata iar locul absentului va fi luat de o rezerva daca este posibil. Daca intr-o grupa sunt absenti si nu se gaseste o posibilitate de a ocupa locurile vacante cu rezerve sau jucatori prezenti in camera de joc, atunci se incepe direct de la jocul de 5 sau de 4. O grupa nu se va disputa cu doar 3 jucatori, ea va fii reprogramata la o data viitoare. In acest caz, se pot modifica si fazele de joc ca si perioade alocate. Timpul de asteptare pt intarzieri este de maxim 10 minute, dupa care locul titularului este luat de o rezerva prezenta la masa de joc si nu se va opri jocul in cazul in care titularul apare dupa cele 10 minute. #
  13. Nick-uri multiple

   In cadrul competitiilor Cupei si Supercupelor nu este permisa participarea cu mai mult de 1 nick intr-o singura editie. Persoanele care califica mai mult de 1 nick in una din aceste competitii au dreptul sa specifice organizatorilor care din aceste nick-uri doreste sa le inscrie in competitie. Acest lucru il pot face prin mesaj direct in cadrul subiectului de desfasurare a competitiei. Pt a fi acceptata dorinta jucatorului, acesta trebuie sa se fi inscris in cadrul campionatului de whist in luna desfasurarii editiei de joc. Daca organizatorul nu primeste o solicitare in acest sens, atunci nick-ul situat in seria superioara si activ in noua luna de joc va cel programat in grupele competitiei. #
  14. Situatia deconectarilor

   • Daca deconectarea are loc intr-unul din meciurile fazelor premergatoare finalei, atunci exista posibilitatile:

    • Daca deconectarea intervine in prima parte a unui joc, jucatorul este asteptat 10 minute. Daca nu revine atunci jocul se anuleaza. Daca a fost primul joc in locul jucatorului deconectat poate intra o rezerva. Daca nu este nici o rezerva in camera grupa continua direct cu jocul in 5. Daca a fost jocul al doilea, se continua cu jocul in 4 si daca a fost jocul al treilea, atunci grupa se incheie cu jocurile desfasurate pana in momentul deconectarii;
    • Daca deconectarea intervine in a doua parte a unui joc, dupa jocul de 2, partida este valida si jucatorul deconectat este asteptat 10 minute. Daca nu revine el este eliminat si considerat clasat ultimul in jocul respectiv. Grupa continua cu jocul urmator daca mai este cazul (in caz ca deconectarea a avut loc in jocul 1 sau 2.
    • Daca in timp ce un jucator este deconectat, alti jucatori se deconecteaza, acestia sunt asteptati maxim 3 minute peste cele 10 minute acordate primului. Daca cel mult unu din cei deconectati nu revine se procedeaza ca mai sus. Daca cel putin doi jucatori nu revin, organizatorii pot valida grupa cu jocurile incheiate, pot cere jucarea ultimului joc (in 4) daca e posibil sau pot cere rejucarea grupei in termen de 48 de ore, la rejucare avand acces si rezervele.
   • Daca deconectarea are loc intr-unul din meciurile finalei

    • Daca deconectarea intervine in prima parte a unui joc, inainte de disputarea ultimului joc de 1 jucatorul este asteptat 10 minute. Daca nu revine, jocul se anuleaza. Daca a fost in timpul jocului 1, in locul jucatorului deconectat poate intra o rezerva daca exista una disponibila. In cazul in care nu exista rezerva, se vor juca 2 jocuri in 5 cu punctajul aferent jocului in 6, 2 jocuri in 5 cu punctajul aferent jocului in 5 si 2 jocuri in 4. Daca deconectarea are loc in timpul jocurilor 2, 3 sau 4, fara revenirea jucatorului in termen regulamentar, acest joc se va relua si se va aplica punctaj pt joc in 6, iar pentru jocurile 3 sau 4, punctajul de joc in 5, jucatorul deconectat fiind descalificat.
    • Daca deconectarea intervine in a doua parte a unui joc, dupa jocul de 2, partida este valida si jucatorul deconectat este asteptat 10 minute. Daca nu revine, jocul se inchide. Se mai asteapta 5 minute si daca jucatorul deconectat revine la masa meciul poate continua cu jocul urmator. La partida validata, jucatorul deconectat va primi 0 puncte si 0 punctaveraj indiferent de locul ocupat in momentul deconectarii, iar ceilalti jucatori clasati sub jucatorul deconectat urca o pozitie. Daca nici dupa cele 5 minute de asteptare jucatorul deconectat nu revine, el va fi descalificat iar finala va continua in 5 jucatori, astfel: daca deconectarea are loc in primul joc de 6, se vor disputa inca 1 joc in 5 cu punctajul aferent jocului de 6, 2 jocuri in 5 cu punctajul aferent jocului in 5 si cele 2 jocuri in 4. Se va proceda la acelasi algoritm daca deconectarea are loc in timpul primului joc in 5, respectiv 4.
    • Daca in timp ce un jucator este deconectat, alti jucatori se deconecteaza, acestia sunt asteptati maxim 3 minute peste cele 10 minute acordate primului. Daca cel mult unul dintre cei deconectati nu revine, se procedeaza ca mai sus (cazul finalei). Daca cel putin doi jucatori nu revin, organizatorii pot valida finala daca este jocul 4, partea a doua, iar jucatorii nereveniti sunt descalificati, pot cere jucarea mai departe daca nu a fost jocul 4, partea a doua, cu cel putin 4 jucatori daca e posibil sau pot cere rejucarea finalei in termen de 48 de ore, la rejucare avand acces si rezervele.
     In cazul finalei, jocul decisiv, daca sunt deconectari si daca ceilalti jucatori sunt de acord, jocul decisiv poate fi rejucat la o data care va fi stabilita pe loc.
   #
  15. Clasament general

   Lunar se va actualiza un claament general al participantilor din Cupa Campionatului. Acest clasament va fi utilizat la desemnarea participantilor din supercupa anuala organizata la inceputul noului an. Sistemul de punctare este urmatorul:

   1. Sferturi si Seminfinale:

    1. Loc 1 - 11p
    2. Loc 2 - 10 p
    3. Loc 3 - 9p
    4. Loc 4 - 6p
    5. Loc 5 - 2p
    6. Loc 6 - 1p
   2. Finala:

    1. Loc 1 - 12p
    2. Loc 2 - 10p
    3. Loc 3 - 8p
    4. Loc 4 - 6p
    5. Loc 5 - 4p
    6. Loc 6 - 2p

   Aceste puncte vor fi acordate doar in cazul participari la jocurile din grupele competitiei. Absenta de la jocuri atrage de la sine nealocarea punctelor.
   #
  16. Premii

   In functie de intelegerea cu echipa Doizece, competitia va fi premiata in puncte raiting. Cuantumul punctelor alocate va fi anuntat dupa fiecare luna intr-un topic special. #
  17. Sanctiuni

   Se vor aplica sanctiunile prevazute de regulamentul campionatului de whist. Daca o anumita situatie nu poate fi rezolvata prin prevederile acestui regulament, respectiv prin prvederile regulamentului campionatului de whist, atunci va fi supusa dezbaterii organizatorilor si se vor lua masurile considerate potrivite.


   *** Toate prevederile (exceptie alcatuirea grupelor si structura meselor de joc) sunt valabile atat pentru Cupa, cat si pentru Supercupe.

   #
 3. Regulamentul Supercupelor

  1. Regulamentul Supercupelor Campionatului

   Mentiune

   Supercupa trimestriala se organizeaza ca si parte componenta a Campionatului de Whist o data la 3 luni. Lunile de organizare vor fi: Ianuarie, Aprilie, Iulie si Octombrie a fiecarui an. Modul de selectie a jucatorilor va fi prezentat in cele ce urmeaza si va avea in calcul doar jucatorii care au fost activi in cele 3 luni premergatoare lunii de organizare.
   Supercupa anuala se organizeaza ca si parte componenta a Campionatului de Whist dupa incheierea unui an de activitate. Competitia se va organiza in lunile ianuarie-februarie a fiecarui an. Modul de selectie a jucatorilor va fi anuntat in cadrul subiectului de desfasurare a fiecarei editii de catre organizatori.


   ORGANIZATORI


   mod_cupa_1
   mod_cupa_2   SELECTIA PARTICIPANTILOR

   Supercupa Trimestriala

   In functie de numarul seriilor din cele 3 luni premergatoare organizarii supercupei, numarul jucatorilor selectati in cadrul supercupei trimestriale poate fi de 18 sau 24 de jucatori. In cazul in care in cele 3 luni premergatoare editiei de supercupa au fost constant 4 serii, algoritmul de selectie va fi urmatorul:

   Castigatorul en-titre al Supercupei
   3 campioni ai seriei A din lunile premergatoare lunii de organizare;
   3 campioni ai seriei B din lunile premergatoare lunii de organizare;
   3 campioni ai seriei C din lunile premergatoare lunii de organizare;
   3 campioni ai seriei D din lunile premergatoare lunii de organizare;
   3 campioni ai Cupei din lunile premergatoare lunii de organizare;
   1 loc 2 in seria A din lunile premergatoare lunii de organizare (criterii de departajare: puncte, locuri 1, punctaveraj).
   1 loc 2 in finalele cupei din lunile premergatoare lunii de organizare (criterii de departajare: puncte; victorii in finala; punctaveraj).

   In cazul in care in cele 3 luni premergatoare editiei de supercupa au fost constant 5 serii, algoritmul de selectare este urmatorul:

   Castigatorul en-titre al Supercupei
   3 campioni ai seriei A din lunile premergatoare lunii de organizare;
   3 campioni ai seriei B din lunile premergatoare lunii de organizare;
   3 campioni ai seriei C din lunile premergatoare lunii de organizare;
   3 campioni ai seriei D din lunile premergatoare lunii de organizare;
   3 campioni ai seriei E din lunile premergatoare lunii de organizare;
   3 campioni ai Cupei din lunile premergatoare lunii de organizare;
   3 locuri 2 in seria A din lunile premergatoare lunii de organizare (criterii de departajare: puncte, locuri 1, punctaveraj);
   2 locuri 2 in finalele cupei din lunile premergatoare lunii de organizare (criterii de departajare: puncte; victorii in finala; punctaveraj).

   In oricare alt caz numarul jucatorilor selectati pt supercupa va fi decis de catre organizatori si acesta poate sa fie intre 12 si 24 jucatori, in functie de numarul seriilor din cele 3 luni premergatoare desfasurarii supercupei trimestriale. Ca regula generala de selectie, jucatorii alesi pt a juca in cadrul supercupei trimestriale trebuie sa fi castigat una din urmatoarele competitii: supercupa trimestriala anterioara, una din seriile campionatului sau una din editiile de cupa din cele 3 luni premergatoare editiei de supercupa trimestriala. In cazul in care criteriile de departajare enumerate mai sus nu sunt suficiente pt a desemna jucatorii alesi pt participarea in cadrul supercupei trimestriale, atunci se va folosi ca si criteriu de departajare clasarea in luna premergatoare desfasurarii supercupei din cadrul campionatului avuta de jucatori (serie, puncte, victorii, punctaveraj).
   In procesul de selectare a jucatorilor, competitiile vor avea urmatoarea ordine de verificare: supercupa anterioara, seria A, cupa, seria B, seria C s.a.m.d. In cazul in care unul, sau mai multi jucatori, au dobandit in cele 3 luni premergatoare organizarii supercupei trimestriale mai multe pozitii calificante (multiplu castigator de serie, castigator de serie si de cupa, castigator de supercupa si cupa, s.a.m.d), se creaza locuri vacante. Aceste locuri vacante vor fi completate de jucatorii care s-au situat pe pozitia imediat urmatoare in competitia din care ar trebui sa provina jucatorul calificat cu respectarea ordinii definite pt competitiile desfasurate in cadrul campionatului de whist.

   Supercupa Anuala

   Algoritmul de selectie a jucatorilor pt supercupa anuala nu poate fi definit prin regulament pt fiecare editie de supercupa anuala. De asemenea, numarul de jucatori selectati pt supercupa anuala nu poate fi limitat superior. Ca si regula generala de selectie, vor fi alesi pt participarea in cadrul supercupei anuale toti jucatorii care au castigat una din urmatoarele competitii in aceasta ordine de enumerare: supercupa anula, supercupa trimestriala, seria A si cupa. Numarul acestora trebuie sa fie multiplu de 6, iar in caz contrar locurile vacante se completeaza de catre jucatorii care nu au castigat una din competitiile enumerate mai sus si au cele mai bune clasari in clasamentele generale ale seriei A si ale cupei, cu selectie alternativa (seria A - cupa - seria A - cupa - seria A s.a.m.d).[/list:o:2dcmeagf]


   SELECTIA REZERVELOR

   Supercupa Trimestriala

   Jucatorii selectati ca rezerve pt supercupa trimestriala vor fi, in aceasta ordine a competitiilor, jucatorii clasati pe locul 2 sau mai jos in:

   supercupa anterioara
   seria A
   cupa
   seria B
   seria C s.a.m.d.

   Se vor selecta minim 5 jucatori ca rezerve pt supercupa trimestriala. Criteriile de departajare vor fi urmatoarele: puncte, victorii, punctaveraj. Daca aceste criterii nu sunt suficiente, se va alege ca si criteriu de departajare clasarea acestor jucatori in luna premergatoare supercupei trimestriale in cadrul campionatului (serie, puncte, victorii, punctaveraj).

   Supercupa Anuala

   Se vor selecta minim 5 jucatori ca rezerve pt supercupa anuala continuand sau aplicand acelasi proces de selectie descris mai sus in algoritmul de selectare a jucatorilor pt supercupa anuala in completarea eventualelor locuri vacante.

   In algoritmele de selectie au fost definite anumite criterii de departajare. In mod natural, aceste criterii au la baza urmatoarele principii de clasare:

   serie: jucatorul din seria mai superioara are intaietate
   puncte: jucatorulul cu cele mai multe puncte are intaietate
   victorii sau locuri 1: jucatorul cu cele mai multe victorii sau locuri 1 are intaietate
   punctaveraj: jucatorul cu cel mai mare punctaveraj are intaietate

   Aceste principii raman valabile si in definirea criteriilor de departajare ce urmeaza[/list:o:2dcmeagf]


   DESFASURAREA FAZELOR DE JOC SI SISTEMUL DE CALIFICARE

   Supercupa Trimestriala

   Editie cu 2 faze de joc


   Semifinale: 3 grupe de cate 6 jucatori; se califica primii 2 clasati din fiecare grupa, iar locurile 3 vor fi rezerva pt finala.
   Finala: o singura grupa de 6 jucatori.

   Editie cu 3 faze de joc

   Sferturi de finala: 4 grupe de cate 6 jucatori; se califica primii 3 clasati din fiecare grupa, iar locurile 4 vor fi rezerve pt semifinale.
   Semifinale: 2 grupe de cate 6 jucatori; se califica primii 3 clasati din fiecare grupa, iar locurile 4 vor fi rezerve pt finala.
   Finala: o singura grupa de 6 jucatori.

   Supercupa Anuala

   Numarul fazelor de joc din cadrul supercupei anuale va fi cuprins intre minim 2 faze si maxim 5 faze. Grupele de joc vor fi formate din cate 6 jucatori, iar numarul lor depinde de numarul jucatorilor selectati pentru supercupa anuala. Organizatorii supercupei anuale vor anunta in topicul de deschidere a supercupei anuale si numarul de faze organizate. Pentru fiecare faza in parte, organizatorii vor anunta numarul de grupe si sistemul de calificare.[/list:o:2dcmeagf]


   DESFASURAREA JOCURILOR SI SISTEMUL DE PUNCTE

   Supercupa Trimestriala

   Se vor juca 3 jocuri in sferturi si semifinale si 6 jocuri in finala. Sistemul desfasurarii jocurilor si algoritmul de calificare este urmatorul:


   Sferturi de finala si semifinala - 3 jocuri

   primul joc in 6 dupa care este eliminat jucatorul clasat pe ultimul loc;
   al doilea joc in 5, se cumuleaza punctajul realizat in cele 2 jocuri incheiate si ultimul clasat la general este eliminat;
   al treilea joc in 4, se cumuleaza punctajele realizate in cele trei jocuri incheiate si primii trei se califica in faza urmatoare, iar locul 4 va fi rezerva.

   Finala - 6 jocuri

   primele 2 jocuri se joaca in 6, se cumuleaza punctajele si punctaverajele din aceste 2 jocuri incheiate si ultimul clasat este eliminat;
   urmatoarele 2 jocuri se joaca in 5, se cumuleaza punctajele si punctaverajele din cele 4 jocuri incheiate si ultimul clasat este eliminat;
   urmatoarele 2 jocuri se joaca in 4, se cumuleaza punctajele si punctaverajele din cele 6 jocuri incheiate si jucatorul clasat pe locul 1 este declarat castigatorul supercupei.

   Supercupa Anuala

   Sistemul de joc si de puncte in cazul supercupei anuale vor fi aceleasi ca si in cadrul supercupei trimestriale.

   Pentru ambele competitii de joc se aplica in fiecare joc un sistem de puncte in functie de locul final al fiecarui jucator. Acest sistem de puncte este urmatorul:


   Joc in 6: 8-6-5-3-2-0
   Joc in 5: 8-6-4-2-0
   Joc in 4: 8-5-3-0

   In cazul in care la finalul unui joc exista egalitati intre diversi jucatori, jucatorii respectivi vor primi punctajul corespunzator locului superior, urmand ca punctele locului inferior sa nu fie alocate.[/list:o:2dcmeagf]


   CRITERII DE DEPARTAJARE

   In cele ce urmeaza sunt prezentate criterii de departajare in 2 situatii pentru ambele competitii de joc: supercupa trimestriala si supercupa anuala.


   Criterii de departajare la finalul primului joc:

   competitia de provenienta (supercupa, seria A, cupa, seriile B, C, D si E - in aceasta ordine);
   rezultatele din luna precedenta organizarii competitiei in ordinea: serie, puncte, victorii, punctaveraj.

   Criterii de departajare dupa jocul 2 sau la finalul tuturor jocurilor unei grupe:

   puncte acumulate in grupa;
   victorii acumulate in grupa;
   punctaveraj acumulat in grupa;
   competitia de provenienta (supercupa, seria A, cupa, seriile B, C, D si E - in aceasta ordine);
   rezultatele din luna precedenta organizarii competitiei in ordinea: serie, puncte, victorii, punctaveraj.

   Criterii de departajare intre jucatorii calificati intr-o faza urmatoare:


   puncte acumulate in grupa;
   victorii acumulate in grupa;
   punctaveraj acumulat in grupa;
   competitia de provenienta (supercupa, seria A, cupa, seriile B, C, D si E - in aceasta ordine);
   rezultatele din luna precedenta organizarii competitiei in ordinea: serie, puncte, victorii, punctaveraj.

   Dupa ce se foloseste setul 2 de criterii de departajare, jucatorii astfel departajati vor putea fi reasezati in grupe pentru faza urmatoare a competitiei, aplicandu-se algoritmul sarpelui.


   GRUPELE FAZEI INITIALE

   Supercupa Trimestriala

   Algoritmul urmator e valabil pt situatia in care numarul seriilor a fost constant 4. In cele ce urmeaza notam cu A1, A2 si A3 cei 3 campioni ai seriei A, reprezentand clasarea lor in functie de rezultatele obtinute in luna in care s-au calificat. La fel vom face notatii pt celelalte serii, pt cupa CW1, CW2, CW3, pt supercupa S si AR1 si AR2 pt cele 2 locuri din seria A necastigatoare de serie. Componenta grupelor semifinale se face dupa algoritmul urmator:


   Semifinala 1: A1, D3, C3, B3, CW1, AR2
   Semifinala 2: A2, B1, C1, D2, S, CW2
   Semifinala 3: AR1, D1, C2, A3, CW3, B2

   Algoritm pt situatia in care numarul seriilor a fost constant 5

   In cele ce urmeaza notam cu A1.1, A1.2 si A1.3 cei 3 campioni ai seriei A, in cele 3 luni premergatoare lunii de organizare a supercupei si cu A2.1, A2.2 si A 2.3 jucatorii clasati pe locul 2 in seria A, reprezentand clasarea lor in functie de rezultatele obtinute in luna in care s-au califiat. La fel vom face notatii pt celelalte serii(B1.1, B1.2, B1.3). Pentru cupa CW1, CW2, CW3 cei trei castigatori ai cupei si CW2.1 si CW2.2 locurile 2 din cupa care au realizat cel mai bun punctaj, Iar castigatorul supercupei va fi notat cu S. Componenta sferturilor de finala se face dupa algoritmul urmator:


   Sfertul 1: S; B1.1; C1.2; D1.3; CW1; A2.2
   Sfertul 2: A1.1; B1.2; C1.3; E1.1; CW2; A2.3
   Sfertul 3: A1.2; B1.3; D1.1; E1.2; Cw3; CW2.1
   Sfertul 4: A1.3; C1.1; D1.2; E1.3; A2.1; CW2.2

   Supercupa Anuala

   Organizatorii competitiei vor afisa in subiectul de deschidere a supercupei anuale criteriile de selectie a jucatorilor calificati in aceasta competitie, precum si algoritmul de aranjare a acestora. Acest algoritm de aranjare va fi adaptat in functie de numarul jucatorilor calificati in aceasta competitie.[/list:o:2dcmeagf]

   Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica algoritmul de selectie si de a stabili un alt algoritm de asezare in grupe daca numarul seriilor in cele 3 luni premergatoare supercupei trimestriale nu a fost constat 4 sau 5.


   PREMII

   In functie de dorinta Neogen de a sustine aceste competitii, jucatorii participanti in aceste competitii vor primipremii in puncte raiting in contul propriu neogen. Cuantumul punctelor va fi postat de organizatori intr-un subiect special dedicat lunii de joc.
   [/list:o:2dcmeagf]

   In toate celelalte aspecte ce tin de organizarea supercupelor: anuntarea disponibilitatilor, prezenta la ora si data stabilita pt joc, deconectari, intarzieri, timpi de asteptare, fair-play si asa mai departe, se va aplica intocmai regulamentul cupei campionatului de whist.
   Pt orice situatie neprevazuta de combinatia celor 2 regulamente, al cupei si supercupei, organizatorii isi rezerva dreptul de a lua decizia potrivita cat de curand posibil de la ivirea problemei. #
 4. Urmeaza #
 5. Regulamentul Campionatului pe Echipe

  1. Regulamentul Campionatului pe Echipe

   Prin inscrierea sau reinscrierea in campionatul pe echipe, se considera ca fiecare jucator acceptat in lista unei echipe a citit, a luat la cunostinta prevederile regulamentului si se supune acestora. Campionatul pe echipe detine un regulament propriu, dar daca exista situatii care nu sunt prevazute de catre acesta, atunci se va apela la regulamentul campionatului de whist.


   ORGANIZATORI

   dan13anca
   puisor34
   zu_zu14


   CONDITII DE PARTICIPARE

   In Campionatul pe echipe poate particpa orice jucator acceptat in forumul campionatului de whist si care are acces in camera de joc a Campionatului de Whist. Inscrierea in aceasta competitie nu este conditionata de participarea simultana in alta competitie.


   INSCRIEREA IN CAMPIONATUL PE ECHIPE

   Perioada de definitivare a loturilor este: 27.luna in curs.20XX ora 0:01 pana cu 24 de ora inaintea primei etape. Echipele cu lot incomplet il pot completa pe parcursul editiei, dar fara a da afara vreun jucator inainte sau dupa perioada de definitivare a lotului si fara a lua un jucator care a jucat deja la alta echipa pe parcursul aceleasi editii. Jucatorii care posteaza mesaj de aderare in cadrul unei echipe vor astepta confirmarea de la capitanul sau vicecapitanul echipei.


   STRUCTURA CAMPIONATULUI

   Campionatul pe echipe inscrie la start 6 echipe, fiecare putand avea in componenta maxim 20 membri. Aceste echipe sunt denumite simbolic: Ardeal, Banat, Dobrogea, Moldova david_blaine, Muntenia si Oltenia.


   MASA DE JOC

   8-1-8
   rating on
   publica
   timp de gandire 7 - 10 secunde

   Orice masa care nu respecta conditiile de mai sus este masa neregulamentara. Daca aceasta masa nu este inchisa pana la terminarea primelor ture de 8, masa devine regulamentara, prin acceptare tacita a conditiilor de joc din partea celor implicati, si ea va fi contabilizata in clasamentul seriei. Plangerile ulterioare nu vor fi justificate. Toate jocurile se desfasoara in camera Campionatul de Whist. Fenomenul de frana nu este permis si atrage penalizarile jocului incorect in caz de utilizare. De la etapa la etapa, 2 echipe vor fi desemnate sa fie gazdele meselor asa incat pana la finalul unei editii, fiecare echipa sa fi fost gazda principala (cu cele mai multe mese de format) cel putin o data.


   PERIOADA DE JOC SI DESFASURAREA JOCURILOR

   Perioada de joc este cuprinsa in intervalul 2-30/31 al fiecarei luni. Se vor juca 6 etape in care pot juca toti membrii unei echipe plus etapa 7 dedicata doar capitanilor si vicecapitanilor echipelor. In total, fiecare echipa va avea la final 113 jocuri. In mod general, jocurile se vor desfasura in zilele de marti si sambata, incepand cu ora 20:00. Datele de joc vor fi anuntate de catre organizatori inainte de inceperea fiecarei editii.

   [u:1r52vjgr]Etapele 1-6: Participa toti membrii echipei, iar mesele sunt organizate astfel: 2 mese de 6, 1 masa de 5, alternativ de la o etapa la alta cate 3, respectiv 2 mese de 4. Componenta meselor este anuntata pt fiecare etapa in parte de catre organizator. Cele 5, respectiv 6 mese isi vor desfasura jocurile in paralel. La mesele de 5 se va tine cont de clasarea echipelor in editia precedenta. Algoritmul dupa care se vor alcatui mesele este: etapa 1 - sta locul 6, etapa 2 - sta locul 5, etapa 3 - sta locul 4, etapa 4 - sta locul 3, etapa 5 - sta locul 2, etapa 6 - sta locul 1. La mesele de 4 se va tine cont de clasarea echipelor in editia precedenta. Algoritmul dupa care se vor alcatui mesele este: etapa 1 - 1 2 3 4 3 4 5 6, etapa 2 - 1 3 4 5 2 3 4 6 1 2 5 6, etapa 3 - 1 2 3 5 2 4 5 6, etapa 4 - 1 2 4 6 1 3 5 6 2 3 4 5, etapa 5 - 1 2 3 6 1 4 5 6, etapa 6 - 1 2 4 5 1 3 4 6 2 3 5 6.
   [u:1r52vjgr]Etapa 7: Participa doar capitanii si vicecapitanii echipelor, iar mesele sunt organizate astfel: 3 jocuri de 4, 3 jocuri de 6. Sunt permise schimbarile fara limita intre componentii aceleiasi echipe. Pt alcatuirea jocurilor de 4 se vor face 3 perechi in functie de clasarea echipelor pana inaintea etapei 7. Aceste 3 perechi sunt: 1-5, 2-6, 3-4. Jocurile se vor desfasura dupa schema: 1-5-2-6, 1-5-3-4 si 2-6-3-4.


   PUNCTAJUL

   Jocul in 6: 8 – 6 – 5 – 3 – 2 – 0
   Jocul in 5: 8 – 6 – 4 – 2 - 0
   Jocul in 4: 8 – 5 – 3 – 0

   In cazul egalitatilor de puncte intr-un joc, jucatorii aflati la egalitate primesc punctajul aferent locului superior, iar punctajul inferior nu se acorda nimanui.


   CONTABILIZAREA REZULTATELOR

   Fiecarei jucator are datoria de a posta jocul/jocurile castigat/e in termen de 24 de ore de la startul etapei de joc. Partida postata trebuie sa contina:

   numele jucatorilor care au participat la respectivul joc
   punctaverajele obtinute de fiecare jucator
   Tipul jocului, data si ora


   Partidele care nu vor fi filtrare pt contabilizarea lor datorita incorectitudini postarii, a lipsei datelor de identificare sau prin adaugarea unui text suplimentar, vor fi tratate ca partide nepostate, indiferent daca ele pot fi regasite si corectate in topicul dedicat postarilor de victorii.

   CLASAMENTUL

   Clasamentul va fi actualizat online si acuratetea lui depinde de postarile victoriilor de catre jucatori. Dupa trecerea a 24 de ore de la etapa incheiata, daca exista partide lipsa, organizatorii le vor repera si posta, dupa care vor actualiza clasamentul oficial dupa etapa recent incheiata. Organizatorii isi vor da silinta sa actualizeze clasamentul inaintea fiecarei etape. Fiecare echipa are datoria morala sa isi tina evidenta propriei linii de clasament (numar de jocuri realizate, puncte, punctaveraj) si sa semnaleze moderatorul in cazul in care considera ca sunt greseli pentru ca acestea sa fie remediate in timp util.


   CRITERII DE DEPARTAJARE

   In cazul in care doua sau mai multe echipe se afla la egalitate de puncte, departajarea lor se face pe baza urmatorelor criterii (in ordinea enumerarii)

   numarul partidelor jucate in grupa (numarul inferior va fi primul)
   numarul locurilor 1 obtinute (numarul superior va fi primul)
   punctaveraj (punctaverajul superior va fi primul)
   numarul locurilor 2 obtinute (numarul superior va fi primul)
   numarul de ultima pozitie ocupat (numarul inferior va fi primul)
   daca inca nu s-a obtinut departajarea pana in acest moment, atunci departajarea se va face in functie de ordinea alfabetica.


   SITUATIA DECONECTARILOR

   Situatia deconectarilor va fi tratata intocmai precum e descris in regulamentul campionatului de whist. Specific competitiei pe echipe este urmatoarea exceptie: in cazul in care se deconecteaza un jucator aflat pe pozitiile 1 sau 2 in prima parte a jocului (pana la sfarsitul jocurilor de 1) jocul se va relua in aceeasi seara, jucatorul deconectat NU va fi depunctat iar in locul jucatorului deconectat va aparea un alt coechipier ales de capitan. Daca deconectatul aflat pe pozitiile 1 sau 2 iese in timpul celei de-a doua jumatati, el va fi retrogradat pe ultima pozitie FARA depunctare(jucatorii clasati inferior jucatorului deconectat vor promova o pozitie in clasamentul jocului). Caderea site-ului este considerata o situatie de forta majora. Jocurile care se disputa in momentul caderii site-ului vor fi anulate indiferent de momentul in care se afla jocul. Vor fi omologate doar jocurile care apar in lista de partide.


   SITUATIA KICK - URILOR

   In cazul in care un jucator primeste kick din greseala si incepe jocul (in 4 sau 5), jocul se opreste si se anuleaza. Jucatorul kick-uit va fi invitat la masa de joc sau se va face o noua masa de joc. In cazul in care la o masa de joc apar persoane care nu fac parte din campionat si acestea incep sa jigneasca, sa foloseasca un limbaj neadecvat sau sa perturbe buna desfasurare a jocului, gazda este OBLIGATA sa dea kick. Este nepermis kick-ul spectatorilor de la masa daca acestia nu perturba buna desfasurare a jocului.


   NICK-URI MULTIPLE

   Nu se vor accepta jucatori cu nickuri multiple in campionatul pe echipe. Data fiind aceasta masura, jucatorii care stiu ca posteaza de pe acelasi IP sunt rugati sa anunte prin orice cale un moderator al campionatului pe echipe. Daca sunt mai multe nickuri cu IP comun si exista suspiciuni ca sunt ale aceleasi persoane, atunci vor fi eliminate toate aceste nickuri din campionat.


   DREPTURI SI OBLIGATII ALE ECHIPELOR SI JUCATORILOR

   Fiecare echipa are dreptul de a desemna un capitan si un vicecapitan.
   Capitanul si vicecapitanul echipei se vor ocupa de buna organizare a echipei.
   Capitanul si vicecapitanul are datoria de a actualiza componenta lotului in cadrul grupului dedicat echipei in urma unor retrageri sau aderari la echipa.
   In cazul in care capitanul accepta un component nou in echipa (cazul echipelor cu lot incomplet) in timpul unei editii, acesta trebuie sa anunte si sa actualizeze componenta grupului. Nu este permis ca un jucator care a jucat deja la o echipa, sa joace pt alta echipa in aceeeasi editie.
   In cazul in care capitanul unei echipe este sanctionat datorita unui comportament sau limbaj inadecvat, atunci echipa trebuie sa isi desemneze un alt capitan din editia care urmeaza.
   Aderarile la o echipa vor astepta confirmare din partea capitanului. In caz de infirmare, aderarea exprimata nu este luata in considerare.
   In spiritul idei de a juca in conditii de maxima placere, jucatorii care doresc sa se retraga de la o echipa pot posta simplu retragere, iar aceasta este automat validata. In situatia in care acesti jucatori au jucat deja pentru o echipa minim un joc, ei nu mai au voie sa joace pe parcursul editiei din care se retrag la o alta echipa decat cea din care s-au retras. In cazul in care acesti jucatori se razgandesc asupra retragerii, iar capitanii echipelor sunt de acord cu revenirea lor in lotul echipei, atunci li se va permite mai departe sa joace pt echipa.
   De asemenea, capitanul are dreptul de a-i scoate din lot pe jucatorii cu cele mai slabe trei evolutii in perioada definitivarii lotului.
   Capitanul poate face oricate schimbari la o masa. Jucatorii schimbati pot fi reintrodusi in aceeasi etapa la aceeasi masa sau la alta masa de joc. Niciun jucator nu poate juca mai mult de 4 jocuri pt echipa intr-o etapa (exceptie etapa capitanilor). In cazul in care acest lucru se intampla, incepand cu al 5lea joc echipa care incalca aceasta regula este considerata fara reprezentat si clasata automat pe ultimul loc. Celelelalte echipe vor ocupa locurile superioare.
   Capitanul sau secundul au datoria de a posta lista cu jucatorii delegati la partidele din fiecare etapa cu minim 5 ore inaintea partidei.
   In cazul in care la primul joc a unei mese exista intarziati si echipa careia nu i se prezint jucatorul la timp nu are o rezerva, se va astepta regulamentar 10 minute si cu acordul TUTUROR se pot astepta mai multe minute. Dupa cele 10 minute, daca nu exista unanimitate pt asteptare, se incep jocurile fara ca echipa care are absent sa fie reprezentata.
   Jucatorul schimbat de capitan nu mai poate reveni la alt joc sau la alta masa in cadrul aceleiasi etape. Exceptie de la aceasta regula se face in etapa a 7-a, fiind permise schimbarile succesive intre capitan si vicecapitani. Intre jocuri este permisa o pauza de maxim 5 minute, aceasta putand fi marita doar cu acordul TUTUROR jucatorilor.


   SANCTIUNI

   Cazul neactualizarii lotului in timp util (cu cel putin 5 ore inainte de startul etapei care urmeaza): 1 punct.

   Cazul nepostarii listei de jucatori desemnati sa joace in etapa: 5 puncte; 10 puncte; 20 puncte; 20 de puncte si schimbarea capitanului echipei. Aceste abateri sunt valabile doar pe parcursul unei singure editii de joc.

   Cazul mai multor jocuri decat maximul de 4 pt un jucator schimbat: 5 puncte.

   Cazul nerespectarii timpilor de asteptare de catre gazda: 5 puncte.

   Cazul unui lot supranumeric: 20 puncte si anularea punctelor ultimilor jucatori aderati.

   Cazul neprezentarilor: 5 puncte si ultimul loc pt echipa fara reprezentant.

   Cazul folosirii unor jucatori fara drept de joc: 10 puncte si ultimul loc pt echipa fara reprezentant.

   Cazul deconectarilor: 3 puncte si clasarea pe ultimul loc (exceptie pt jucatorii deconectati care se afla pe pozitia 1 sau 2, care vor fi considerati ultimii, fara depunctare).

   Cazul kick-urilor: a doua abatere: 3 puncte;

   Cazul comportamentului si limbajului inadecvat: daca acest lucru se intampla la masa de joc din postura de jucator sau spectator, se vor acorda una din urmatoarele sanctiuni: atentionare si 5p echipei; avertisment si 10p echipei; eliminare definitiva din cadrul campionatului pe echipe. Daca acest lucru se intampla pe forumul campionatului pe echipese acorda una din urmatoarele sanctiuni: atentionare si interdictia de a juca etapa urmatoare. Daca capitanul il desemneaza totusi etapa urmatoare se aplica 5p echipei avertisment si interdictia de a juca urmatoarele 2 etape. Daca capitanul il desemneaza totusi in una din cele 2 etape se aplica 10p echipei eliminare definitiva din cadrul campionatului pe echipe.

   Cazul nepostarii partidelor castigate in decurs de 24 de ore: jucatorul in culpa va fi retinut de la jocurile etapei urmatoare. In cazul in care va fi repartizat la joc si va juca, echipa va fi penalizata cu 5p (se aplica doar o data, nu pt fiecare partida nepostata, si se aplica si in cazul postarilor incomplete)[/list:o:1r52vjgr]

   Orice postare relativ la componenta echipei a vicecapitanului este considerata ca si actiune a capitanului. Orice alta abatere va fi supusa dezbaterii organizatorilor care vor lua masurile considerate potrivite.


   RECLAMATII SI CONTESTATII DE DECIZII

   Organizatorii vor discuta asupra oricarei decizii si vor incerca solutionarea problemelor aparute intr-un mod obiectiv. Daca totusi exista nemultumiri din partea vreunei echipe relativ la o decizie luata, atunci capitanul echipei are dreptul sa ceara resolutionarea cazului. In acest scop, se va proceda dupa cum urmeaza: organizatorii vor anunta ca si validata reclamatia sau contestatia si vor supune dezbaterii cazul inaintand si variante de solutionare (care sa cuprinda toate posibilitatile). In decurs de 72 de ore din momentul validarii facute de organizatori, fiecare echipa desemneaza un membru care se poate pronunta asupra cazului de resolutionat, votand una din variantele propuse de organizatori. Organizatorii competitiei nu au drept de a fi una din aceste persoane votate, decizia lor contand insa ca un vot de sine statator. In mod natural, capitanul fiecarei echipe are dreptul la vot, insa poate desemna si alta persoana sa raspunda. Daca o echipa isi prezinta mai multe pareri, cea care va conta va fi a capitanului, iar daca acesta nu a raspuns, atunci va conta parerea vicecapitanului, iar apoi prima parere scrisa. Din cele 7 voturi posibile, majoritatea va decide.


   PREMII

   Lunar se acorda premii pentru cei mai buni 3 componenti ai echipelor clasate pe podium. Cuantumul premiilor alocate va fi anuntat intr-un subiect special in cadrul forumului. Eventualele lipsuri va rugam sa le semnalati in decurs de 24 de ore de la anuntarea alocarii punctelor pt a putea face demersuri pt acordarea acestor puncte premii.   MESAJUL ORGANIZATORILOR

   Lunar, speram sa putem reinvia acest campionat si sa atraga cat mai multi de partea sa fara a se ivi probleme sau alt gen de conflicte care sa perturbe buna desfasurare a sa. In final, va urez din partea moderatorilor multa bafta in noul campionat. In cazul in care apar probleme, moderatorii se vor intruni si le vor dezbate la o frecventa de maxim 2 saptamani. Va uram mult noroc si va asteptam cu mic cu mare in fiecare din cele 6 echipe.
   [/list:o:1r52vjgr] #
 6. Regulamentul Diviziei Fantastice

  1. Regulamentul Diviziei Fantastice

   ORGANIZATOR

   danacoco

   CONDITII DE PARTICIPARE

   Poate participa orice jucator inscris in forumul campionatului de whist sau cu acces in camera de joc.


   INSCRIEREA

   Perioada de inscrieri : 20-30/31 luna in curs. Inscrierile se fac nominal si cu acelasi nick-name cu care se joaca pe <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.doizece.ro">http://www.doizece.ro</a><!-- m -->


   STRUCTURA

   In Divizia Fantastica vor participa echipe. Numarul minim de echipe participante este 12, iar componenta unei echipe poate avea maxim 3 jucatori.


   DREPTURI SI OBLIGATII

   Nu se va permite inscrierea echipelor cu un singur component. Echipele trebuie sa aiba minim 2 si maxim 3 componenti. Echipele noi inscrise trebuie sa confirme participarea printr-un mesaj (fiecare component) pe forumul Diviziei Fantastice. Orice jucator este liber sa isi formeze propria echipa, numarul de jucatori din echipa ramanand la latitudinea fiecaruia (2-3 jucatori). Fiecare echipa are dretul de a-si alege propiul nume, cu mentiunea ca acesta sa nu contina mai mult de doua cuvinte si deasemenea sa nu contina cuvinte obsecene/vulgare. Echipele isi pot completa lotul si dupa perioada inscrierilor, cu conditia ca cel care vine sa nu fi jucat la alta echipa in editia respectiva. In cadrul unei echipe se pot face oricate schimbari la masa de joc. Daca la ora stabilita pentru inceperea etapei o echipa nu are reprezentant la o masa, se asteapta maxim 10 minute dupa care se procedeaza astfel: daca este vorba de faza 1 a competitiei, gazda este obligata sa inceapa jocul; daca este una din fazele de joc 2, 3 sau 4, este posibil sa intre o echipa eliminata in faza precedenta in ordinea in care este in postura de rezerva. (locul din clasamentul general pana in acel moment). In situatia de mai sus, nu este permis accesul la masa a unei echipe care a intarziat cele 10 minute dupa inceperea jocurilor cu o rezerva. In caz ca nu este nicio echipa rezerva se va incepe jocul fara echipa lipsa. In faza 1, daca o echipa a absentat mai mult de 10 minute si a inceput primul joc, daca reprezentantul vine, jocul se poate intrerupe numai cu acordul tuturor jucatorilor, iar daca nu, are dreptul sa intre incepand cu jocul urmator. Daca o echipa nu are reprezentant la un meci , echipa respectiva va ocupa in acel meci ultimul loc si va fi penalizata cu 2 puncte. Orice neprezentare in oricare din fazele diviziei va atrage eliminarea echipei respective (si a membrilor acesteia) din competitia in curs precum si interzicerea inscrierii acestora in urmatoarele 2 editii.


   MASA DE JOC


   8-1-8
   rating on
   publica
   timp de gandire 7 - 10 secunde
   Jocurile se vor disputa in camera &quot;Campionatul de Whist &quot;
   masa va fi facuta de reprezentantul echipei sef de grupa (pozitia 1 in lista grupei)


   DESFASURAREA JOCURILOR

   In cele ce urmeaza este descris un algoritm de desfasurare a jocurilor valabil pt o competitie cu 16 echipe inscrise la start. Se vor desfasura 3 etape de joc plus finala. Etapa 1: 16 echipe, 4 mese de 4 echipe, 6 jocuri / echipa, ultima echipa clasata este eliminata. Etapa 2: 15 echipe, 3 mese de 5 echipe, 4 jocuri / echipa, ultimele 3 echipe clasate sunt eliminate. Etapa 3: 12 echipe, 2 mese de 6 echipe, 3 jocuri / echipa, ultimele 6 echipe sunt eliminate. Finala: inainte finalei, pe baza clasamentului cumulat in cele 3 etape desfasurate, celor 6 finalisti li se vor acorda un raiting de pozitie de care vor beneficia in calculul clasamentelor din finala. Astfel, dupa cele 3 etape, se vor acorda urmatoarele raitinguri: locul 1 – 5p, locul 2 – 4p, locul 3 – 3p, locul 4 – 2p, locul 5 – 1p, locul 6 – 0p.
   In functie de numarul echipelor inscrise la startul unei editii, etapele de joc pot suferi modificari ca si sistem de calificare, dar numarul etapelor ramane mereu de 4 etape pe luna.
   In etapa 1 echipele vor fi distribuite la mesele de joc in functie de clasamentul editiei precedente. In etapele 2 si 3 echipele vor fi distribuite pe baza unui clasament cumulat de puncte din etapa 1, respectiv etapele 1 si 2. Dupa fiecare etapa se va face un clasament pe puncte cumulat. Pentru raitingul echipelor din finala, daca intre locul 1 si locul 2 va fi o diferenta mai mare sau egala de 4 puncte, cel clasat pe prima pozitie va mai primii un punct bonus. In cadrul finalei se vor imbina toate stilurile de joc din cadrul primelor 3 etape dupa cum urmeaza : 2 jocuri de 6 La finalul acestor 2 jocuri se intocmeste un clasament care va tine cont de pozitiile in cele 2 jocuri de 6 si de raitingurile premergatoare finalei. Cel mai slab clasat din cei 6 va fi eliminat, iar ceilalti 5 vor continua finala!; 2 jocuri de 5 La finalul acestor 2 jocuri se intocmeste un clasament cumulat dintre raitingurile premergatoare finalei si respectiv cele 4 jocuri desfasurate pt finala pana in acel moment. Cel mai slab clasat din cei 5 va fi eliminat,iar ceilalti 4 vor continua finala!; 2 jocuri de 4 La finalul acestor 2 jocuri se intocmeste un clasament cumulat intre raitingurile premergatoare finalei si cele 6 jocuri desfasurate pt finala. Cel mai bine clasat va castiga DIVIZIA FANTASTICA. Echipa eliminata va acumula punctele obtinute pana in momentul eliminarii, iar echipele ramase in competitie vor continua sa cumuleze puncte pana la eliminarea lor sau pana la incheierea finalei.


   PERIOADA DE JOC

   Perioada de joc incepe cu prima duminica a lunii si se termina in duminca a4a.Trebuiesc respectate urmatoarele esalonari:


   Etapa 1 : prima duminca a lunii ora 21
   Etapa 2: a 2-a duminica a lunii ora 21
   Etapa 3: a 3-a duminca a lunii ora 21
   FINALA : a 4-a duminica a lunii ora 21

   Ziua si ora de disputare a fazelor nu se poate schimba, orice echipa are datoria sa aiba reprezentant la masa de joc.


   PUNCTAJ

   Punctaj pentru etape este urmatorul:


   joc in 6 : 10-8-6-4-2-0
   joc in 5 : 8-6-4-2-0
   joc in 4 : 6-4-2-0

   Punctaj pentru finala este urmatorul:


   joc in 6 : 8-6-5-3-2-0
   joc in 5 : 8-6-4-2-0
   joc in 4 : 8-5-3-0


   CONTABILIZAREA REZULTATELOR

   In etapele 1,2 si 3 unul din jucatorii fiecarei echipe are datoria de a posta meciurile castigate de echipa din care face parte (cu mentiunea numelui echipei) in decursula a 24 de ore de la disputarea jocurilor. Partidele din finala vor fi notate de catre organizatorul competitiei. Partida postata trebuie sa contina: numele jucatorilor care au participat la respectivul joc, punctaverajele obtinute de fiecare jucator, ziua si ora disputarii partidei. In cazul in care o echipa nu posteaza victoriile proprii (etapele 1,2 si 3) in intervalul orar permis (24 de ore) se vor aplica urmatoarele masuri:


   daca echipa este calificata in urmatoarea etapa, atunci va porni cu 3p deficit in aceasta etapa; daca echipa nu este calificata, ea va porni cu deficit de 3p in etapa 1 a editiei urmatoare
   daca echipa se reinscrie cu acelasi nume (indiferent de lot)
   daca echipa nu este calificata, insa acelasi lot de jucatori se va inscrie sub alt nume, atunci noua echipa porneste cu deficit de 3p in etapa 1 a noii editii.


   CLASAMENT

   Clasamentul va fi actualizat in maxim 2 zile de la disputarea partidelor (max marti ora 24). Se va tine un clasament cu rezultatele cumulate in etapele 1,2 si 3, clasament dupa care se decid echipele calificate de la o etapa la alta. In finala echipele pornesc cu un anumit numar de puncte in functie de locul calificabil obtinut, iar la acestea se vor cumula rezultatele din finala.

   CRITERII DE DEPARTAJARE


   numarul locurilor 1 obtinute (numarul superior va fi primul);
   punctaverajul superior;
   numarul locurilor 2 obtinute (numarul superior va fi primul);
   numarul ultimului loc obtinute (numarul inferior va fi primul);


   In etapele 1,2 si 3 se va tine cont de rezultatele cumulate din toate etapele disputate, iar in finala se va tine cont doar de rezultatele jocurilor din aceasta faza pentru departajarea echipelor.


   DECONECTARI

   In cazul in care un jucator se deconecteaza in timpul unui joc este asteptat obligatoriu timp de 10 minute.
   Daca jucatorul nu revine in timp util, apar doua situatii:
   Daca deconectarea a avut loc in prima parte a partidei (pana la ultimul joc de 1), partida va fi considerata nula, rezultatele ei nu vor fi contabilizate in clasament, iar echipa al carei jucator s-a deconectat va fi depunctata cu 3 puncte( in aceasta situatie cel mai bine clasat dintre jucatorii de la masa va avea obligatia sa posteze partida cu mentiunea notarii jucatorului deconectat). Apoi partida se va rejuca in aceeasi seara cu dreptul echipei depunctate de a inlocui jucatorul deconectat.
   Daca deconectarea a avut loc in cea de-a doua parte a partidei, partida va fi considerata valida iar jucatorul deconectat va fi retrogradat pe ultima pozitie indiferent de pozitia ocupata in timpul partidei si depunctat cu 3 puncte. In acest caz, capitanul echipei al carui membru component era cel mai bine clasat la masa va avea datoria de a posta partida.
   Daca jucatorul revine in timp util, partida se va juca pana la sfarsit.
   In cazul cand unul din jucatorii de la masa inchide jocul inaintea expirarii celor 10 minute, se va aplica sanctiunea echipei celui in culpa.
   Fiecare jucator la prima deconectare are dreptul la 10 minute de asteptare, la a doua de 5 minute si la a treia de asemenea de 5 minute.


   SANCTIUNI


   Cartonas galben - atentionare;
   cartonas portocaliu - 2p penalizare, iar jucatorul in cauza nu are voie sa joace in etapa urmatoare mai mult de un joc;
   doua cartonase galbene - 3p penalizare si eliminare o etapa;
   catonas rosu - 5p si eliminare 2 etape.

   Orice problema va fi discutata de organizatorii, iar in cazul unei probleme majore se va apela la rubrica &quot;Sanctiuni&quot; din Regulamentul Campionatul de Whist


   PREMIEREA

   Daca DOIZECE doreste premierea acestei competitii, se vor aloca premii in puncte raiting componentilor echipelor de pe podium cada au jucat cel putin 6 jocuri in toata editia de joc si, respectiv, jucatorului cu cea mai buna evolutie individuala pe intreaga durata a competitiei. Cuantumul premiilor va fi anuntat intr-un subiect special dedicat anuntarii premiilor. Eventualele lipsuri trebuiesc anuntate in cel mai scucrt timp posibil. Acelasi tratament se va aplica si in cazul acordarii de medalii pe forum.


   Orice alte situatii ivite si netratate de acest regulament vor fi solutionate pe baza regulamentului Campionatului de Whist
   [/list:o:d7q0enrl][/b:d7q0enrl] #